Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hírességek a turfon – Benny Andersson

Göran Bror Andersson neve aligha cseng ismerősen olvasóinknak, de ha Benny Anderssonként említjük, mindenki a fejéhez kap. Az ABBA együttes (Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus és Anni-Frid Lyngstad nevének kezdőbetűjéből alkotott betűszó) billentyűse hatéves korában indult el zenei pályán, nagyapja Efraim ismertette meg a harmonikázás szépségeivel. 10 esztendősen váltott a zongorára, ami olyan jól ment neki a középiskolában, hogy másodikos korában gondolt egyet, és ott hagyott csapot-papot, hogy zenei klubokban lépjen fel matematika, svéd irodalom és egyéb órák helyett. Közben persze megtanult angolul, és megismerkedett a fent említett Björnnel. A többi már történelem. 1974-ben világraszóló sikert hozott az ABBA-nak az Euroviziós Dalfesztivál a Waterloo-val. Valamiért a mai napig úgy érezzük, ez őket lepte meg a legjobban.

Kevésbé ismert tény, hogy Benny a sztársággal járó hercehurca elől versenyistállójába vagy kis ménesébe menekül, és rengeteget áldoz a sportra. Saját tenyésztésű, Davinski (1985 pm, Nininski – Miss Davina, Decoy Boy) nevű lova Svéd St. Legert nyert, és 5. lett a Svéd Derbyben. Benny második felesége, a svéd bemondónő, Mona Nörklit révén került a turf közelébe, akinek állatorvos volt az előző férje. Mit ad Isten? Az állatorvos férj második felesége (ki tudja, hány lehetett neki) Caroline Strömberg versenyló idomár volt, ezért innen már egyenes út vezetett Benny számára a zöld gyepre. E ponton muszáj idéznünk a sztártól: „Számomra a lóversenyzés nem a győzelemről szól, persze nagyon örülök, ha nyerünk. Nem vagyok lovas ember, nem lovak között nőttem fel, sohasem fogom megérteni a szakmát. A Money, Money, Money nagy sláger volt, de itt másról van szó, a lóversenyzés nem üzlet, csupán egy költséges szórakozás, ahol jól el tudom költeni a pénzemet. Sohasem akartam telivér birodalmat építeni. Ha vásárolok, mindig szabok egy határt, amit persze gyakran átlépek, de nem sokkal. Csak a lovak szeretete motivál, semmi más.”

A 75 esztendős Benny Anderson legsikeresebb lova Lavender’s Blue (2016 pk, Sea The Stars – Beatrice Aurore, Danehill Dancer) volt, aki a Sandown Parkban megnyerte a Group 3-as Atalanta Stakes-t 2019-ben, 4. lett Group 1-ben a newmarketi Sun Chariot Stakesben, és még a Nassau Stakesben is megmutatta magát Goodwoodban, bár ott nem brillírozott. Idén is jó formában versenyez Amanda Perrett idomítottja. Ascotban, a Királyi Mítingen elcsípett egy pénzes helyezést a Duke Of Cambridge Stakesben (Group 2), előtte pedig harmadik lett a hasonló kategóriájú, newmarketi Dahlia Stakesben.

Benny szívesen nevezi el lovait egykori slágerei után, így gyepre lépett már a derekasan helyt álló Dancing Queen, I Have A Dream, Mamma Mia, Super Trouper és Voulez Vous is.


Kovács Botond