Alagról a Kincsem Parkba – 2. rész

Előző írásunk lejegyzéskor az Alagi Versenyló Tréningközpontban jártunk, Pető Sándor idomár istállójában. Reméljük, sok érdekes részletet és apró szakmai titkot ismerhettek általa meg olvasóink. A kemény munkával töltött alagi hétköznap megtekintését követően most a Kincsem Parkba látogatunk. Szürke hétköznap soha nem létezett a telivérekkel foglalkozó, lovas ember kalendáriumában, és az amúgy is piros betűs vasárnapok a galopposoknál lángvörösek, ekkor rendezik ugyanis a versenyeket a közel száz esztendős pesti versenytéren. Pető mester mellé szegődünk ismét, és ezúttal azt a folyamatot kísérjük figyelemmel, mi történik versenylóval, idomárral, zsokéval és lovásszal a magyar lóversenyzés szentélyében.

Bővebben...

Akinek nemcsak a győzelem számít

Beszélgetés dr. Ecsedi Letíciával

A csinos ifjú hölgy, dr. Ecsedi Letícia a magyarországi galopp versenyzés tulajdonosi körének egyik legmeghatározóbb alakja. Édesapja, Dr. Ecsedi Ferenc adta át neki a képzeletbeli stafétabotot, ő pedig maximális szakértelemmel kormányozza tovább a lotot. Istállójuk adta korábban Közép-Európa egykori miler egyeduralkodóját, Steady As A Rock-ot, vagy éppen a fantasztikus sárgát, Lidohillt. A lelkes és a lóversenyt legkomolyabb szívügyének tekintő tulajdonosnővel Kőmíves Péter beszélgetett.

Bővebben...

A kemény munka mindig kifizetődik

Sztojka Rudolf nevét nemcsak a magyar lóverseny közönség ismeri, hiszen külföldön is szép karriert futott be. Trénerré válását több éves abrakmesteri munka előzte meg, s közben bejárta egész Európát, de a tengerentúlon is volt alkalma bemutatkozni. A legnagyobbaktól tanulhatott itthon és külföldön egyaránt, később pedig a világ számos pontjára próbálták csábítani, de ő mégis hű maradt otthonához.

Bővebben...

Alagról a Kincsem Parkba – I. rész

Esett már szó az Alagi Versenyló Tréningközpontról magazinunk hasábjain. Ez alkalommal is a magyar lóversenyzés százhuszonöt esztendős fellegvárába látogattunk, most azonban azzal a céllal, hogy a kulisszák mögé tekintve bemutathassuk egy versenyistálló munkával töltött napját. Pető Sándor mesternek és csapatának jóvoltából beszámolunk kedves olvasóinknak arról, miként készül egy telivér, a tréner és az istálló szorgos dolgozói egy versenynapra. Hétköznap látogattunk Alagra írásunk lejegyzéséhez, sejtettük azonban jó előre, nem hétköznapi élményben lesz részünk.

Bővebben...

Sikerről sikerre

Kovács Sándor neve senki számára nem ismeretlen a galopp világában. Magyarország egyik legjobb trénereként tarják számon évek óta. Sikert sikerre halmoz, tulajdonosai száma pedig évről évre nő. Sándor az Alagi Zsokéiskola területén két edzés közti pihenőben avatott be bennünket karrierjének legfontosabb állomásaiba.

Bővebben...

Figyelem! Start!

A világ lóversenytereit úgy alakítják ki, hogy a nézőtér és a tribünök a befutóegyenes utolsó kétszáz méterén belül helyezkedjenek el. A publikum innen gyönyörködhet legjobban a különböző távokról indított futamok végén kialakuló ádáz küzdelemben, amelyek során ló és lovas teljesítőképessége határához ér, és át is lépi azt. A finist kísérő, hosszan zúgó hangorkán, a telivérek lába alatt dübörgő talaj, a nyerő ünneplése és a díjátadás eposzi magasságokba emeli egy-egy verseny főszereplőit. Nincs ez másként a Kincsem Parkban sem. Sokszor írnak és beszélnek fantasztikus győzelmekről és versenyekről, ám ritkán esik szó az indítás előtt lepergő percekről. Lessünk be ezúttal a színfalak mögé, és nézzük meg, milyen készülődés előzi meg azt a feszültségekkel teli pillanatot, amely előtt a lovak nekivágnak a táv teljesítésének.

Bővebben...
Feliratkozás az RSS csatornára