Az örökké tartó kötődés neve: arab ló

Az örökké tartó kötődés neve: arab ló fotó: Hajdu Krisztina – lovasfoto.hu

Molnár László neve igen ismertnek számít az arab lovak világában. Egészen fiatalon, már 17 évesen dolgozott-, illetve vezetett fel lovakat nemzetközi show-kon. Mikor eldöntötte, hogy végleg ezt a szakmát választja, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtoknál kezdett komolyabb munkába.

Volt szerencséje egy nagyon ismert és elismert híres külföldi trénertől Barry Sepherdtől – aki jelenleg egy dubaii sejk felvezetője és show menedzsere- megtanulni e szakma alapjait, akivel a mai napig jó barátságot ápolnak és szakmai dolgokban is rendszeresen eszmét cserélnek. 2010 óta trenírozza a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok shagya arab és arab telivérjeit különféle bemutatókra, kiállításokra. Sok szép eredménnyel gazdagodott a ménes azóta, mely nem csak a kiváló lovaknak, hanem az ő hozzáértő munkájának is volt köszönhető.

Mitől más egy show ló kiképzése?

Más bánásmódot igényel, hiszen nem a hátán ülsz, hanem a földről történik a lovak kiképzése. Fontos, hogy hogy egy ilyen állat mindig bemutatásképes legyen, mindig a lehető legjobb formáját hozza.

Meg kell tanítani úgy felállni a bírók felé, hogy miközben mozdulatlan, érezni lehessen a dinamizmust, azt, hogy "bármelyik másodpercben robbanhat", a telivéreknek pedig az úgynevezett "nyújtást" is tudniuk kell.

Erre mindegyik alkalmas? Mondhatni, fajtajelleg?

Nem, ezt lova válogatja, náluk is van, amelyik könnyen tanulja meg, és természetesen olyan is, amelyiknél sokkal több időt vesz igénybe. Maga a helyes beállás- beállítás elég nehéz feladat, (ha összehasonlítom a síkmunkával, akkor olyan nehézségű, mint egy féloldalazás megtanítása). Maga a felvezetés része pedig összeszokás és rengeteg munka kérdése, hogy úgy viselkedjen mozduljon ,álljon meg, vagy forduljon a ló ahogy azt a szár végén én elvárom, és szeretném tőle.

Ezek szerint másképp kell beállítani a shagya arab és másképp az arab telivért?

Igen. A shagya araboknál hagyományos négy lábra állítás van, az arab telivéreknél pedig nyújtás is, ami annyit tesz, hogy jelre a nyakát és a testét is megnyújtja, mintegy megfeszíti.

A cikk folytatása a Lovarda Magazin 2017. márciusi számában olvasható.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned