Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

10. születésnapját ünnepli a Nemzeti Vágta

Óriási meglepetések, újítások és lenyűgöző programok!
Nagyszabású sajtótájékoztatóval indult a 2017-es Nemzeti Vágta, amelyet idén szeptember 15-17. között rendeznek meg a budapesti Hősök terén.  Hazánk legnagyobb lovas Fesztiválja tízedik születésnapjához érkezett: a jeles évfordulót a zene, a tánc és a vigadalom szellemében, különleges jubileumi programsorozattal ünneplik.

Immár egy évtizede, hogy megrendezték az első Nemzeti Vágtát, s ez idő alatt nemcsak egy Vágta-család született, de egy Nemzeti Vágta generáció is kinőtte magát. A Műcsarnok mellett több tucat turista is kíváncsian figyelte, milyen esemény zajlik a füves pályán felállított jurta formájú Vágta sátorban: közel 70 vendég, polgármesterek, programgazdák, rendezvényszervezők, marketing szakemberek, versenyzők érkeztek, hogy együtt indítsák el a 2017-es jubileumi Vágta-évet.

Az ünnepeltet köszönteni szokták, de Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke megfordította a sorrendet és köszönetet mondott mindazoknak, akik nélkül nem lehetne tízéves a rendezvény.

 „Az első köszönet a szülőké, a Vágta édesapjáé, Geszti Péteré, aki álmához társakat keresett, hogy megszülethessen a gyermek. Péter megszólította azokat a szakembereket, akik immár tíz éve bábáskodnak cseperedő gyermekünk lépteinél. Köszönetet szeretnék mondani a lovasoknak is, a Nemzeti Vágta igazi motorjainak. Büszkék vagyunk rátok! Nem Superman, vagy Batman, hanem ti vagytok az igazi hősök! Minden évben 72-en álltok starthoz, de ha az Elővágta indulóit is ideszámítjuk, akkor több százan indultok el azért, hogy dicsőséget szerezzetek településeteknek. A versenyzők mögött ugyanis települések állnak, amelyek az elmúlt évek alatt egyre komolyabban élnek a Nemzeti Vágta lehetőségével: bemutathatják a helyi értékeiket, termékeiket, kultúrájukat, hagyományukat és találkozhatnak is egymással.”

A Nemzeti Vágta az évek során nemcsak országos, hanem határon túli rendezvénysorozattá nőtte ki magát, az Elővágtákkal az egész Kárpát-medencét lefedő versenyrendszerré alakult. A grandiózus esemény történetében eddig 111 Elővágtán szurkolhatott a közönség, idén május elejétől egészen augusztus végéig 17 ilyen rendezvény lesz, amelyek közül négyet a határon túl rendeznek. Arról, hogy a Nemzeti Vágta döntőjében mely települések versenyezhetnek, ezúttal is a regionális és határon túli futamok döntenek, de direkt nevezőket is fogadnak a szervezők.

A hagyomány és modernitás fogalma eggyé vált a Nemzeti Vágtával, ez az a hely, ahol mesék kelnek életre és gyerekkori álmok válnak valóra. Lázár Vilmos elmondta: a jubileumi születésnapi eseményen kiemelt szerepet kap a huszárság ünneplő műfaja, a verbunkos, így idén a Vágta Lavotta János és Bihari János, a műfaj két kiemelkedő képviselője előtt is tiszteleg, a programsorozat pedig ritka látványosságokat, parádés meglepetéseket tartogat.

„A Nemzeti Vágta tízéves évfordulójával ünnepeljük a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 25 éves évfordulóját, ami nagy megtiszteltetés a számunkra, hiszen a Vágta minden évben tiszteleg a magyar huszárság hősei előtt. Pompás hagyományőrző parádéval készülünk: minden történelmi korszak megmutatkozik egy több száz fős, városon átvonuló seregszemlében, lesznek történelmi lovas táborok és óriási meglepetést is tartogatunk a tízedik Nemzeti Vágtára.” – mondta Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke.

A lósportból és a lovas sportból táplálkozó, de egyedi semmihez sem hasonlítható Nemzeti Vágta központjában a ló áll: a világklasszis pályaminőség is jelzi, hogy a szervezők az esélyegyenlőségre és a biztonságra fektetik a legnagyobb hangsúlyt a verseny során. Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója az idei újítások között említette: a háromkörösre bővülő középdöntőt és döntőt, valamint a lovak felszerelésében kötelező szügyhám viselését is.  Hazánk versenyzőjével együtt ezúttal is 12 nemzet lovasa verseng majd a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok lovain a Nemzetközi Futamban. A szervezők idei célkitűzése, hogy a világ minden kontinense képviseltesse magát a megmérettetésen. A kicsi tehetségek is megmutathatják rátermettségüket országnak-világnak. Ahogyan a korábbi években, úgy idén is megrendezik a nagysikerű Kishuszár Vágtát, aminek selejtező futamai már az Elővágtákon elindulnak.

A megnyitó eseményre érkezett média képviselő találgatásokba kezdtek, hogy vajon mi lesz az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam mezőnye, hiszen a helyszínen több egykori indulóval is találkozhattak. A budapesti rendezvényre további, izgalmas lovas versenyeket, látványos kísérőrendezvényeket ígérnek a szervezők.

A Nemzeti Vágtára minden évben több százezer néző látogat ki, a képernyőn pedig több millióan kísérik figyelemmel a magas rangúvá vált rendezvényt.

  

„Örömünkre szolgál, hogy a 10. Nemzeti Vágta híre is a közmédián keresztül juthat el az ország minden szegletébe, hogy ismét kiemelt médiapartnerei lehetünk ennek az egyedülálló eseménynek és általunk az egész ország együtt ünnepelheti ezt a történelmi évfordulót. A közmédia idén is a Duna csatornán adja majd az eseményt” – mondta el Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója.

Az OTP Bank hatodik alkalommal áll a Nemzeti Vágta mellé, mely esemény összehozza a magyar lovassport és lovas társadalom kiemelkedő szereplőit, hozzájárul a lovas hagyományok megőrzéséhez, a nemzeti értékek ápolásához és ezeken túl jó szórakozást biztosít minden korosztály számára.

Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke elárulta: úgy ünneplik majd a jeles születésnapot, ahogyan a magyarok mulatnak, vagyis zenével, tánccal és vigadalommal. „A Nemzeti Vágtának küldetése van és elhivatott lovas emberként azt kívánom, hogy ebben az évben is váltsa be misszióját a rendezvény. Érezzük, hogy van szívünk, lelkünk, múltunk, jelenünk, jövőnk, büszkeségünk, nemzetünk és hazánk! Nyeregbe vidék! Nyeregbe Magyarország!”

A nyitó sajtótájékoztatón elhangzott beszédek után közös komatálazásra invitálták a résztvevőket, akik jókedvűen, kötetlen beszélgetéssel zárták a hazai lovas szakma idei első találkozóját, amellyel hivatalosan is elindult a 2017-es Vágta-év.

www.vagta.hu