Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Start a Magyar Póni Championátusért!

Az idei szezonban is találkozhatunk a Kincsem Parkban póniversenyekkel és ifjú lovasaikkal a nagyobb versenynapokon. Egy szezon előtti rövid interjúra kértük Molnár Gyöngyit, a sorozat egyik szervezőjét, versenyfelügyelőjét.

Idén is indul a küzdelem a póni championatusért. Vannak változások tavalyhoz képest?

Nagy változásokat nem eszközöltünk Kovács Botonddal, a társszervezővel, starterrel, szerencsére egész jó szabályzatot sikerült írnunk az eddigi versenytapasztalatok alapján. Lényegében csupán azt változtattuk meg, hogy ezentúl szabadon bontjuk futamokra az indulókat, ugyanis tavaly a 135 cm alatti pónik voltak a junior a 135 cm felettiek pedig az apprentisz kategóriában. Előfordult, hogy nem kategória szerint jöttek össze a futamokban a nevezők, ezért ebből tanulva idén nincsenek kategóriák, szabadon osztjuk a futamokat törekedve arra, hogy magasságban a lehető legközelebb legyenek a nevezett pónik.

Milyen pontozás szerint alakul ki a végső sorrend a lovasok között, és a tervek szerint hány versenynapon lesznek póniversenyek?

A Connolly’s RED MILLS – Magyar Póni Championátus eredményeit Botond regisztrálja. A gyerekek győzelmei, illetve helyezései adják a végső sorrendet. Pont olyan statisztikát vezetünk, mint a nagyok, vagyis a profi galopposok. Csapkovits Tamás a magyar lóversenyzés leghosszabb ideje hivatalban lévő versenytitkára és Smulovics Zoltán versenyzési igazgató büszke lehet ránk.

Kikre hívod fel a közönség figyelmét elsősorban, kik a favoritok?

Személy szerint mi nem favorizáljuk sem a pónikat sem a lovasokat, ez legyen inkább a közönség és a rajongók feladata. A sportban egyértelmű a helyzet, a legtöbbet nyert versenyzőt kell legyőzni a bajnoki, nálunk a championi címért. Jelenleg Hajdu Fanni regnál, rengeteget dolgozott a címért a családjával. Ahogy mondani szoktuk, a sikernek nem titka van, hanem ára.

Az első napon 3 futam lesz viszonylag kis mezőnyökkel. Ennek mi az oka?

Az első napon valóban így alakult a helyzet, valószínűleg nincs még minden póni talpon. A mezőnyök elosztása amiatt alakult így, mert hétnél több indulót nem engedünk egy futamba, és most 8 nevező gyűlt össze a kicsik között, így ketté bontottuk a futamot. Nincs egyébként kizárva, hogy egy lovas több pónival induljon, ezért a jövőben is számíthatunk osztásokra.

A tavalyi statisztikát látva a nevezők számával elégedettek vagyunk. A Connolly’s RED MILLS – Magyar Póni Championátus 2022. évi szezonjában 43 lovas és családja jött el hozzánk a Kincsem Parkba összesen 55 pónival, a 23 futamban 135 volt a startolók száma. Voltak indulók a Felvidékről és a Vajdaságból, sőt, Csehországból is. Idén kettő kivételével kiemelt versenynapokon futnak a pónik. Már többször láthattuk, hogy a gyerekek imádnak nagy közönség előtt lovagolni, ami érthető, hiszen a hivatásos versenylovasok is minél nagyobb közönség előtt szeretnek brillírozni igazán. Idén erre külföldön is lehetőség lesz. Czene Leila Izabella és Cziráky Zsombor a Fegentri Junior bajnokság futamain indul majd. Leila Olaszországban és Svédországban, Zsombor Franciaországban és Olaszországban. Lesz egy nagy összecsapás is a versenysorozat indulói között Budapesten a Kincsem Díj napján. Különösen büszkék vagyunk rá, hogy a szezon előtt, egyfajta bemelegítésként, Hajdu Fanni és Klicsu Vince egy-egy futamgyőzelmet szerzett St. Moritzban. A két derék lovas nevéhez fűződik tehát az első és második külföldi győzelmünk.