Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hírességek a turfon – Bing Crosby

Az 1903-ban született Harry Lillis Crosby Jr., ismertebb nevén, Bing Crosby, amerikai énekes és színész, a világ első multimédia sztárja, ismert alakja volt kora lóversenyzésének. Becenevét onnan kapta, hogy gyerekkorában 6 testvérével és barátaival gyakran játszott rabló-pandúrosat, és amikor fából készült coltjával lepuffantotta a rablókat, vagy éppen a rendőröket, folyton azt visította: bing-bing-bing-bing! Mások úgy tudják, a család szomszédja nevezte el a fiút Bingónak, ami később Bingre rövidült. 14 éves korában kezdett érdeklődni az éneklés iránt, amikor egy Washington állambeli színházban takarítóként szünidei munkát végzett. Különböző zenekarokban kezdett énekelni, de az átütő siker az 1930-as években jött el számára, és onnantól fogva nem volt megállás. Több mint 1600 dal és 70 film fűződik nevéhez. 1944-ben Oscar díjat kapott a Going My Way című filmben nyújtott alakításáért. Frank Simatra, Elvis Presley és John Lenon példaképének tekintette. A Hollywood Walk of Fame-en három csillag őrzi nevét. Crosby az üzleti életben is remekül megállta a helyét, olajmezők, bányák és szarvasmarha tenyészetek gyarapították vagyonát. Két feleségtől hat gyermeke született, de akárcsak Ronnie Woodot, őt sem nevezhetjük a hűség mintaképének. Számtalan nővel volt viszonya, köztük Grace Kellyvel, akit később III. Rainer monacói herceg vett feleségül.

Bing Crosby 1934-ben cseppent a lóversenyzés világába, amikor az újonnan megnyitott Santa Anita versenytér társtulajdonosa lett. Első lovát 1935-ben vásárolta. A nagydíj győzelmek ugyan elkerülték, de ez nem szegte kedvét. 1936-ban Seabiscuit tulajdonosának fiával, Lindsay Howarddal megalapította a mai is működő Del Mar Thoroughbred Clubot (Del Mar lóversenypálya). Az igazgatótanácsban helyet biztosított hollywoodi barátainak, köztük Gary Coopernek, és a Stan és Pan filmekből ismert Oliver Hardynak. A megnyitó versenyt Crosby lova, High Strike (1935 pher, Xenofol – Annie D, King Heater) nyerte. Del Marban rendezték az Egyesült Államok történetének első televíziós lóverseny közvetítését 1938-ban, a Seabiscuit és a Crosby színeit vivő, Ligaroti közötti match-racet-t, amelyet erős küzdelem után az előbbi nyert.

Amint említettük, Crosby nem számított igazán sikeres futtatónak. Legjobb lova Don Bingo (1939 pm, Serio – Lirica, Lord Basil) volt, aki a Belmont Parkban Suburban Handicapet nyert 1943-ban. Megemlítjük még Kayak II (1935 pm, Congreve – Mosquita, Your Majesty) nevét is, aki a Santa Anita Handicapben és a Hollywood Gold Cupban győzedelmeskedett. Crosby az 1950-es években kiszállt a lóverseny-bizniszből, de megmaradt tulajdonosnak. Így történt, hogy milliomos barátaival megvásárolták Meadow Courtot (1962 sm, Court Hartwell – Meadow Music, Tom, Fool), aki a nagy Lester Piggott-tal Ír Derbyt és King George VI & Queen Elizabeth Stakest nyert a triónak 1965-ben.

A szupersztár emlékét ma a Del Mar-i, Grade 1-es besorolású Bing Crosby Stakes őrzi. A versenypályán az első és az utolsó futam előtt ma is eljátsszák Crosby nagy slágerét, a Where the Turf Meets the Surföt.

Kovács Botond