Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A 101. Magyar Derby napja

Lassan eltelt egy hét, miután lefutották az esztendő egyik legfontosabb versenynapját. Most igyekszem röviden visszatekinteni a Nagy Napra, pár sorban beszámolva a futamokról.

Az élre természetesen a 101. Magyar Derby kívánkozik. Egyfelől emlékezetes marad majd Amore Boy ragyogó futásától, amivel egyértelműsítette, hogy valóban ő jelen pillanatban a legjobb hosszútávú 3 éves telivérünk. Másfelől kiderült, hogy a régió talán legjobb zsokéja, Jaroslav Línek nemcsak szürkével képes magyar Kékszalagot nyerni. A Derby-teljesítménye félelmetes a kiváló szlovák lovasnak, hiszen 5. alkalommal nyerte meg ezt a trófeát. Harmadrészt Csontos Pál is bizonyított, mivel élete első Derbyjét nyerte. Rögtön tisztázzuk is: sokan legyintenek rá, mondván, hogy valójában Stanislav Georgiev az istálló trénere, Csontos csak a nevét adja mindehhez. Nos, ez nem igaz! Tény, hogy a bolgár zsoké folyamatosan részt vesz a munkában, ő is felügyel a lovakra, részben menedzseli őket, vagyis tulajdonképpen párban dolgozik az idomárral. Viszont Csontos Pál érdemei ugyanúgy kiemelendőek, napi szinten trenírozza a telivéreit, rendkívül sok munkát tol a rá bízott telivérekbe. Felállásukat leginkább a francia ugrószakág kiemelkedő tréner kettőséjéhez, Hector de Lageneste és Guillaume Macaire duójához tudnám hasonlítani. Vagyis jár neki(k) is a komoly gratuláció! Dzsordzsónak annál inkább, mivel a 2. helyezett Lord Wintert ő ülte, nem mellesleg Csontossal együtt készítette fel. A 3. Real Hope lett, a Derby-debütáns Benkő Ádámmal, aki szépen, éretten lovagolta ki az esélyüket. Emberemlékezet óta nem volt ilyen, hogy a 3 legnagyobb sansz kerüljön a Derby-dobogó minden egyes fokára!

Amore Boy és Linek a Derby-győzelem felé

A mérföldes klasszikust, a Buccaneer – Agrárminisztérium Díját némi meglepetésre Airburst nyerte, a sajnos ritkán látott ifj. Fejes Lajossal a nyergében. Az erős lovassal igazolták az idomárt, Soltész Andrást, hogy a ló bizony bőven eláll 1600-ra is. Második Blazing Comet (J. Havlík) lett, és látszik, megérdemelne már egy győzelmet végre idén is Frankel fia.

Airburst (ifj. Fejes Lajos) a Buccaneer Díj első helyezettje lett

A legjobb sprinterek a Flandorffer Tamás Emlékversenyben csaptak össze, és bizony kijelenthető, hogy jelenleg Carlos Ray (J. Línek) a rövid táv királya, még a szintén remek Vain Hope (S. Georgiev) sem jelenthetett rá valós veszélyt. A neve egy betűnyi cserével (Ray helyett Rey) akár királyt is jelenthetne, de azt hiszem így is, úgy is annak fogadjuk el. S ha már játék a névvel: Charles Ray-től, a jazz zene egyik fenoménjától miért is ne örökölhetné meg akár a világhírnevet is?

A 2800 méteres Honvédelmi Minisztérium Díja Agreement (S. Georgiev) zsákmánya lett, kicsit talán kárpótolva a Jazy Teamet, hogy Arames, aki akár Amore Boy ellenfele is lehetett volna a Derbyben, nem indulhatott ott egészségügyi problémái miatt.

Ilyen könnyen győzött Agreement (Stanislav Georgiev)

A Derbybe nem került, de klasszisközelben leledző 3 éves kancák a Magányos Díj 2200 méterén csatáztak egy jót, és Mesetár (ifj. Kozma I.) magas formát mutatva bizonyított, Respectationt (S. Georgiev) utasítva maga mögé. Itt a Václav Luka tréningjéből érkező Klára (M. Laube) csalódást okozott.

A Diplomata Díj – Nyári Gátversenyben Sambo (Osztényi Z.) megszokott lovasával igazolta, hogy ugró klasszis, így Dejan Davidovicsékat, illetve a bácsalmásiakat megörvendeztette egy gyönyörű első helyezéssel.

A csikóversenyben Dark Blue Sky (ifj. Kozma I.) győzelmi stílusa remek tudást sejtet, Pescara (Ördög A.) 2. helyezésével pedig Bábolnának szerzett örömöt.

Egy órával később Ördög Alen már örülhetett egy első helyezésnek is, mivel Itonda vele idei 6. futására elvesztette nyeretlenségét. Könnyen lehet, hogy ezek után épít egy győzelmi szériát. Mögötte Orfheus (S. Georgiev) és Mozifilm (Suták Csenge) őrült csatában voltak az ezüstért, végül a leírt sorrendben érték el a célvonalat.

Jeles Eszterre emlékezve 1300-ra versenyeztek az amatőr hölgyek, FEGENTRI futam keretében, 3 külföldivel a soraikban. Közülük a norvég Ida Tandberg nem tudott elindulni, mert lovát, Femme Fatale-t viselkedése miatt a starter nem engedte starthoz állni. Végül hazai siker született, Éles Virág szépen lovagolta haza a szürke May Gray Dancert.

A Mezőhegyesi Díj 2000 méterén házibefutó, Kovács Sándor két idomítottja, Euraquilo (ifj. Kozma I.) és Crix Crax (Sándor P.) osztották le egymás között a versenyt, ebben a sorrendben.

Tempora mutantur, azaz változnak az idők… Miután hendikepbe került az egykori klasszis Impression (Gönczi Rebeka), rögtön nyert is, egykori klasszisát megvillantva. Rendkívül röviden összefoglalva ez történt a Derby-napon, ám ha részletesen ki szeretnénk fejteni, mennyi minden történt, milyen eseménydús volt ez a vasárnap, hát arra nem lenne elég egyetlen poszt. Ami a lényeg: sportszakmai szemmel nézve egyöntetű a szakemberek véleménye, hogy elsőrangú, nemzetközi színvonalú volt a 101. Magyar Derby napja.