Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Arames-é a Hármas Korona első ága!

Arames (Tomas Lukásek) így nyerte a 2023-as év Nemzeti Díját

A Nemzeti Díj napját minden lovi rajongó várja, hiszen egy kicsit helyükre kerülnek a dolgok, kiderül, hogy kikre lehet elsősorban számítani a korosztályos versenyeken. A választ megkaptuk úgy a Nemzeti Díjban, mint a kancák Hazafi Díjában, illetve az idősebb lovak is megmutatták a pillanatnyi erősorrendjüket a különböző távokon.

Ami a Nemzeti Díjat illeti, nos előzetesen a felvezetőnkben is írtam, nem egyértelmű, hogy ki is viheti haza a trófeát. Leginkább Amore Boyban (Georgiev) hittünk, főleg Georgiev miatt, hiszen a ló pozsonyi versenye nem alakult a legszerencsésebben, szakértők szerint lovasa, Laube sem oldotta meg jól akkor a feladatát. Szó mi szó, aztán most vasárnap jött Arames, aki nagyot futva nyert, nyergében Tomas Lukásekkel. A Jazy Teamé a dicsőség, nem először bizonyítva azt, hogy remekül vásárolnak külföldön csikót. A Zarak apaságú német import idei és egyben élete első futására nyert április 9-én, aztán most rátéve arra a formájára remek rohammal klasszikust húzott be. Mögötte ért be Carlos Ray (Mesetovics), akiről jegyezzük meg, hogy nem volt még idén verseny a lábában, tehát erre a formára tehet még rá, és az előző kettővel egyetemben az újfent 3. Amore Boyt is elvárhatjuk joggal majd a Derbybe. Úgy fest, a hosszabb távval egyiknek sem lesz gondja.

A kancák parallel futamát, a Hazafi Díjat Csinibaba (Mocsinka Vivien) tette zsebre, szó szerint, hiszen rendkívül meggyőzően lett első Respectationt (Georgiev) verve. Úgy hiszem vele is keresgélnek majd a Kék szalagért, nem is reménytelenül.

Csinibaba (Mocsinka Vivien, belül) is Derby aspiráns lehet a Hazafi Díj után

Ha valaki eddig olvasta a cikket, hiheti, hogy Georgiev csak ezüstözött. Nos, annyira nem, hogy sebtében összeszedett 3 győzelmet. Agreementtel a Bábolnai Díjat nyerte a Jazy Teamnek (micsoda szürke-fehér-rózsaszín nap, a dresszük színére utalva!), Lord Winterrel a Papp Sándor Emlékversenyben lett első, Vain Hope-pal pedig bizonyította, hogy újra felépíti a szürke kancát.

A Bábolnai Díjnál érdemes is megállni hiszen a 2. és 3. egyaránt Maronka Gábor idomítás lett, Berkshire Rebel (Sulas) és Adonis (Suták Csenge), mindketten igazolva, hogy klasszisok. Előbbi még hosszabbra, utóbbi talán egy árnyalattal rövidebbre még jobb lehet. Agreement meg így jó, ahogy van.

A Batthyány-Hunyady Díj az idősebb klasszisok napi mérföldes nagyversenye volt, amit a meglepően jól mozgó Voyager (ifj. Kozma István) nyert meg, bízunk benne, hogy tudja a ló tartani ezt a szintet folyamatosan.

A Batthyány-Hunyady Díj Voyager (ifj. Kozma István, belül) sikerével zárult

A Food Truck-napi varázslat a Ceglédberceli Gátversennyel indult, aminek attrakciója az volt, hogy Ribárszki mester 30 év után, 61 esztendősen újra ostort ragadott versenyben. Kisebb súlyproblémák (no nem a túlsúly, hanem a túl kevés (!) kiló okozott kisebb gondot, kellett az ólom) után vitézül helytállva lett 5.. Oké, 5 közül, de letette névjegyét, lesz ez jobb is neki és Barbarian Blue-nak egyaránt. Nyert Crix Crax (Bernáth Christopher), mert Ördög Alen elnézte a célt, pár lépéssel a cél előtt felállt Wallstreet Journey-n, így át tudott rajta szaladni. Oltári baki! Ám, ami az egyiknek bánat…

Ha már Ribárszki… Egyik ikerlánya, Sára is bemutatkozott, nem is akárhogyan: kengyelt veszítve is erős finissel rohant át Galiaspeed hátán Sprinteren (Morvei Eszter). Utána pihegett, elfáradt, na de egy ilyen bravúros lovaglás után ez akár még el is várható. Nagy talentumnak tűnik, egyben várjuk testvérének, Mirának is a debütjét.

Suták Csenge is beköszönt, méghozzá a nap legnagyobb meglepetését szolgáltatva Sugarbirddel. Több mint 1500-szoros volt a hármasbefutó osztaléka, pedig a mögötte célba érkező Easy Cash elképzelhető volt. Mondjuk a 3. Frangipáni sokkal kevésbé. Mindenesetre az új tulajdonból futó nyerő kanca úgy nyerte a Pettkó-Szandtner Tibor Emlékversenyt, hogy joggal feltételezhetjük, ezzel nem ürült ki a tára…

Így örült Suták Csenge Sugarbird sikerének

A szépemlékű, valóban mindenki által kedvelt, kedves és tehetséges lovas hölgy, Huszár Korinna előtt is fejet hajthattunk. Az emlékére futott versenyt – valószínűleg a Sors akarta így – egyik legközelebbi barátnője, Gönczi Rebeka nyerte meg Vendetta Bellel. Biztosan örült fent Korinna, hogy így alakult.

Összegezve a napot elmondható, hogy jól járt, aki élőben izgulta végig a futamokat. Az idő jó volt, kiválónak bizonyult a rendezés, egyetlen percnyi üresjárat nélkül, pergő ritmusú galopp napot tartottak.

A napról nagyon röviden összegezve, hogy nagy pozitívumként kell értékelnünk, hogy úgy fest, igen erős a hároméves évjárat, és már most akadnak reálisan esélyesnek tűnő lovak a Derbyre.

Negatívumként max annyit tudok felhozni, hogy a magam részéről csalódtam Gianpasquale Fois-ban, a vendéglovas – nekem úgy tűnt – finoman fogalmazva sem tett plusz kilókat Fézer Róbert idomítottjaira. De talán majd legközelebb…