Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Dettori Budapesten is megkoronáztatott

A szombati szuper galopp hétvégén a Kincsem Díj és az Imperiál Díj került a fókuszba. Már önmagukban ezek a futamok is kiemelt érdeklődésre tarthattak számot, úgy azonban, hogy a ma aktív zsokék közül a legnagyobb, azaz a Király, Frankie Dettori is nyeregbe szállt ezekben a versenyekben, itt, Budapesten, a Kincsem Parkban, nos, az mindent felülírt!

Csodaszámba megy, hogy a rekorder olasz, a zseniális Frankie Dettori versenyben lovagolt Kelet-közép-Európában. És nem Prágában, Pozsonyban, vagy Varsóban, hanem itt, a Kincsem Parkban, És teszem hozzá, mindennel elégedett volt, a nap végén prdig hangoztatta, hogy mindenkit arra bíztat, bátran jöjjön versenyezni Budapestre, mert remek körülmények fogadják itt.

Mindkét nagyversenyben a Mrs. Fitri Hay által tulajdonolt angol lovakon ült, és meggyőzte a publikumot a zsenialitásáról.

Az Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díjban az 5 éves herélten, Silent Filmen ült. Türelmesen, naná… Airburst bevezetett a csapatnak, de persze esélye sem volt olyan ellenfelekkel szemben, mint a két angol vendég. Elsőként a Dettori ló istállótársa, Sceptic indult meg lovasnőjével, Gönczi Rebekával, ám amikor Frankie Boy úgy döntött, hogy hajrá!, onnantól semmi nem állhatott az útjába. 4 hosszas könnyed győzelmet aratott, majd a Winner Circle-ben jöhetett védjegye, a nyeregből való pároslábas leugrás. A közönség meg hálás volt nagyon, éltették a zsenit. A futam krónikájához tartozik, hogy a 3. helyre Light Blue Sky (T. Likásek) érkezett oda, míg Rémkirály (Suták Csenge) nagyot menve a 4. tudott lenni.

Dettori Silent Filmmel nagyon sima győzelmet aratott az Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díjban

Szűk másfél órával később, a Kincsem Díj befutójában aztán ha minden tudására nem is, de odafigyelésre mindenképpen szüksége volt a szupersztárnak Spelendenten, mivel végül nem istállótársával, Tides of Warral (Gönczi Rebeka) kellett nagyot küzdenie, hanem a Jazy teames Agreementtel. Ennek lovasa, Stanislav Georgiev beleadott anyait-apait a finisben, ám a végén kijött a lovak közötti különbség: Splendent 3 és fél hosszal győzött. Igazi klasszis ló Közép-európai mértékkel mérve, csakúgy, mint az Imperiál Díj-nyerő Silent Film.

Káprázatos volt látni Dettorival ezt a két nagyversenyt, sugárzott a tudás, a rutin és az erő minden porcikájából. Hihetetlenül összpontosított és egyetlen felesleges mozdulatot, plusz energiát nem használt fel, a lehető leghatékonyabban lovagolt. Hiába, ez különbözteti meg a világklasszist a klasszistól, azt hiszem.

A Kincsem Díj-beli sikere világklasszist idézett: Dettori és Splendent nyerték meg a másfél mérföldes klasszikust

Nézzük további versenyeit, melyekben – az Overdose Díj kivételével – nem kapott papíron jelentős sanszokat a mesterzsoké.

A szupersprintben, azaz az Overdose Díjban (1000 m.) mindent elkövetett az idei topján talán túllévő Carlos Rayen, javított is rajta a múltkori versenyéhez képest, azonban meg kellett elégednie a 3. hellyel. Vain Hope (S. Georgiev) megismételte tavalyelőtti győzelmét, és újra nyert 1 és ¾ hosszal megelőzve Drish Venture -t (R. Koplík). Úgy fest, a nyerő ló másodvirágzása eljött, nagyon erősnek tűnik így, 6 évesen is.

Vain Hope (Stanislav Georgiev) az Overdose Díj megnyerésével bizonyította, hogy reneszánszát éli

A Kovács Mihály Emlékversenyben (2400 m.) magyar tenyésztésű 3 évesek csaptak össze a nagydíjukért, és Mesetár (ifj. Kozma I.) igazolta a papírformát. Tréningtársa, Sándor Mátyás (T. Lukásek) lett a 2., míg a bronzos a cseh tréningből futó Klára (A. Florian). Dettori mindent megtett Merci Staron, de a ló nem tudott rátenni múltkori formájára.

A szépemlékű Szabó Józsefre, „Pöri”-re emlékeztünk a 4. futammal (1400 m., szintetikus). Itt Orhanon ült Frankie, de hiába próbált meg mindent, a ló csak a 4. lett. Canizares viszont idei 4. futására 3. győzelmét is eltehette, amiből kiindulva lassan a jobb korterhekben is viszontláthajuk. Cenzor (Suták Csenge) első helyezését követően ismét jól futott, és ezüstös lett, míg mögötte a 67 kilót cipelő Irdatlan (ifj Fejes L.) érkezett.

A Goodwood Hendikepet (2200 m., szintetikus) követően őszinte örömöt láthattunk Ördög Alen arcán, ami nemcsak annak szólt, hogy nyert Itonda nyergében, hanem annak is, hogy megelőzte Dettorit, aki csak 3. lett Sand Strongon. Liberty of Devil (Mocsinka Vivien) volt a 2., és meg kell mondani, hogy nagyon jó versenyt futott ez a 4 éves herélt, legközelebb valószínűleg győzelmi sansszal indítják majd el. Power Pass (Gönczi Rebeke) nem jó, nem tudni mi van ezzel a lóval…

A napot a Blaskovich Ernő Emlékverseny (1300 m.) nyitotta a jó kétéveseknek. Veretlenségét 2. futására is megőrizte Dark Blue Sky (ifj Kozma I.), elég magabiztosan győzött Kasey-vel (Suták Csenge) szemben. Cunami (Benkő Á.) is mutatta, hogy jó ló, míg az erős mezőnyben 4. az újonc Napfény (Mocsinka Vivien) lett.

Az 1100 méteres Fegentri által fémjelzett nemzetközi amatőrfutamban Galiaspeed (Májer Cintia) a falat választva nagyon szép győzelmet aratott, míg miután a 2. helyen célba érkezett Boccaccio Boy (Dickinson Judit) csúnyán bodicsekelte a 3. May Grey Dancert (Éles Virág), megcserélték közöttük hivatalból a befutási sorrendet – joggal .

A nap zárófutama a Tápiószentmártoni Hendikep volt (1600 m., szintetikus), ahol végre Orfheus (M. Madihi) elbúcsúzott a nyeretlenségétől. Mr Jury Twister (Kolumbán Ö.) és Poker Lover (Suták Csenge) osztoztak a helyezéseken.

Nem vitás, hogy az esztendő legkiemelkedőbb versenynapján vagyunk túl, és ezt a napot egyértelműen egy vendég zsoké, Lanfranco Dettori szereplése tette felejthetetlenné. Mert valóban azzá vált.