Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Frankie Boy és Csöpi mester

Furcsa így együtt a két név? Nos, ha hiszik, ha nem, volt már együtt jelenésük. A világsztár zsoké, Frankie Dettori szeptember 2-i Kincsem parki látogatásához mindenképpen illik Csöpi, alias Sztojka Rudolf rövid visszaemlékezése, melyet a Hippodrom és Lovarda olvasóival szeretett volna feltétlenül megosztani.

Mint köztudott, Sztojka Rudolf, a veterán tréner, a magyar galopp szakma élő legendája nemcsak Tolnát és Baranyát járta be, hanem lovászként, abrakmesterként keresztbe-kasba Európát és Amerikát egyaránt. Amikor éppen Németországban dolgozott, nos, akkor tűnt fel ott fénylő csillagként 1991-ben – egy vendéglovaglásának köszönhetően – egy ifjú zsoké, Frankie Dettori. Addig alig nyert nagyversenyt, nem jegyezték a legnagyobbak között. Még! Ahogyan Csöpi mester visszaemlékezik a ’91-es a hamburgi Német Derbyre, nos, az olasz származású fiatalember ült a gyengébb sanszon, azaz Temporalon, míg a toronymagas favorit Lomitas volt, amit Terrence Hellier lovagolt. Utóbbi talán elaludt kicsit? Nem tudni. Mindenesetre Lanfranco eszmélt és fél hosszas győzelmet aratott, hatalmas meglepetést szolgáltatva. A Winner Circle-ben Sztojka Rudi is jogot formálhatott egy pacsira, hiszen a nyerő ló trénerénél, Bruno Schütz-nél dolgozott, mi több, a 3. helyre érő Leonét ő vezette fel, de előtte már Frankie Boy-jal is „összehaverkodott”. Utólag könnyű okosnak lenni, de trénerünk már rögvest megmondta, hogy az elkövetkező esztendők egyik klasszisát láthatta lovagolni. Mert a stílus, az erő, no és az, hogy észrevette kollégája figyelmetlenségét – zsenire vallott.

Hogy mi az apropója ennek a rövidke történetnek? Talán annyi, hogy a nagy egyéniségek észrevétlenül, a szemünk előtt születnek, érdemes tehát nyitott szemmel járni. És akkor esetleg elmondhatjuk, hogy, igen, mi már akkor és ott láttuk és éreztük. Mert ez – a valóság…

Csöpi, alias Sztojka Rudolf