Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Géza második koronája!

A 102. Magyar Derbyben egyértelműen Géza volt a favorit, és a Nemzeti Díjat követően itt is az ő fejére került a korona. Úton van tehát a harmadik siker, egyben, a Hármaskorona megszerzése felé, mely bravúr csak keveseknek adatott meg ezidáig. Persze a St. Legerig még sok idő van hátra, azonban elnézve Géza klasszisát… Egyszóval remek Derbyt láttunk egy kiemelkedő telivérrel, de a többi nagyverseny is ünneplésre adott okot.

„Géza, vagy…?” – ez a kérdés vetődött fel a legtöbbször a 102. Magyar Derby lefutása előtt. Bárki is tippelt, az vagy egyértelműen Gézát mondta, vagy pedig a saját ötletét, rögtön hozzátéve: „…vagy pedig Géza”. Persze egy verseny sohasem ilyen egyszerű, itt is meg kellett oldani a feladatot. Stanislav Georgiev, a ló zsokéja egészséges magabiztossággal várta a Versenyek Versenyét, nagyon bízott Gézában, de reményekkel indította csatába tréningjükből Hermiont és Carreras-t is. A versenyben nem kezdett mindent elsöprően, hátulról figyelte a futam alakulását. Az egyik legnagyobb riválisának tartott Flying Aquangel (Alberto Sanna) és Hermion (Mounir Madihi) mentek el vezetni és közepes tempóban húzták a mezőnyt. Az igazi csata a befutóban indult, amikor magasabb sebességi fokozatba kapcsolt először Tunézia (Ifj. Kozma István), majd pedig legkívülebbről Géza, aki aztán lesöpört mindenkit és hazaért. Mögé Tunézia érkezett, míg a 3. az élbolyban maradt Flying Aquangel lett. Géza ezzel elnémította a babonások karát, akik esküdtek arra, hogy amely ló Alagi Díjat nyer, az nem lehet első a Derbyben. (Tegyük hozzá, ez az állítás azért sokszor megdőlt már.)

A tulajdonosi csapat méltán örülhetett, hiszen a Nemzeti díjbeli győzelme előtt éppen azért vásárolta meg a lovat a két ügetős, Turbucz Sándor és Rutkai József közösben, mert nagyon szerettek volna maguknak egy Derbyt nyerő telivért. Sikerrel jártak! És nagyon örült a népszerű lovas, „Dzsordzsó” is, hiszen élete 3. Magyar Derby sikerét könyvelhette el, ami rendkívül megsüvegelendő teljesítmény, míg Csontos Pál idomár is immár 2. alkalommal érezhette meg/át a Kékszalag megszerzésének ízét.

A mérföldes klasszikust, az Orbico-Buccaneer – Agrárminisztérium Díját Guilin (Milan Zatloukal) húzta be a rohamozó Rémkirállyal (J. Línek) szemben. Luis Fernando (A. Sanna) favoritként csak a 3. helyen végzett. A nyerő ló trénere, Miroslav Jovanovic nem panaszkodhatott, hiszen a Nyeretlen Kétévesek versenyében (1100 m.) idomítottja, Centaine de Thiry Jaroslav Línekkel második futására is megőrizte veretlenségét, bár most közelebb végzett hozzá Gallrock (Alberto Sanna) mint legutóbb. És hogy az akkori befutási sorrend teljes maradjon, itt is Musashi (Koricsánszky Virág) futott még placcra.

A szerb tréner 3. sikere a Tippmix-Mezőhegyesi Díjban (2000 m.) jött el, Eurquilo (J. Línek) győzelmével. Ebben a versenyben a szenttamási The Little T (Martin Laube) és Respectation (S. Georgiev) követték a nyerőt a célban.

A Derby-napi csúcs sprinterversenyben, a Kincsem + -Flandorffer Tamás Emlékversenyben (1200 m.) egy új klasszis született: Cunami. A Benkő Ádám által lovagolt Farkas Levente ló igazolta, hogy nemcsak 900 és 1000 méteren tud repülni, hanem 1200-on is, ráadásul kiváló lovakat vert most is. Az ezüstös ugyanis Muskateer Three (A. Sanna), a bronzos pedig a nagy meglepetés, Passion of My Love (Valentin Seguy). Dark Blue Sky (ifj. Kozma I.) jó 4., Canizares (J. Línek).

Az SSang-Yong – Magányos Díj 2200 méterén a 3 Derby-induló kivételével a legjobb hároméves kancák indultak el és Reshiram (Mounir Madihi) visszavágott a múltkor kisebb meglepetésre előtte végző tréningtársának, Ráadásnak (S. Georgiev). Jobb ló, ezt valószínűsítettük is, könnyen lehet, hogy legutóbb talán a táv volt egy kicsit rövid a számára, vagy pedig későn indították. Most úgy fest, helyreállt a rend. Az akkor kettejük közé ékelődött Vampa di Bocca (J. Palík) csak a 3. helyen fejezte be a futamot. A nyerő minden bizonnyal a Derbyben is dobogós lett volna. A versenyben Fabulous-ról leesett Suták Csenge, és úgy tűnt súlyos a sérülése. Tény, jól megütötte a lábát, aggódtunk érte, de….

… de akárcsak 2 héttel ezelőtt, amikor a kentrénél esett le egy kétévesről – akkor sem úszta meg lábsérülés nélkül – rögtön utána nyert kettőt. Most ugyan „csak” egyet, viszont már azon meglepődtünk, hogy balesete után egy órával ismét lovagol. Nos, győzött is rögvest Aleidissel az 1600 méteres Hungaria Pezsgő-Equine Products Hendikepben, pedig nem ő volt a favorit, lovasnője „csak azért is” hangulatában azonban hazalovagolta. Az örök dobogós Chiquitita Girl (Barabás Mónika) követte őket a célban, a 3. pedig Celektív (Koricsánszky Virág) lett. Tulsa (Mocsinka Vivien) és Gainer Boy (S. Georgiev) kisebb csalódást okoztak.

A Hilltop Borbirtok – Honvédelmi Minisztérium Díját (2800 m.) egy magyar tenyésztésű ló, a szenttamási Merci Star (Mocsinka Vivien) húzta be, nem kis meglepetésre! A 2.-ként befutó Lost in Space (Ördög A.) is meglepte a fogadók többségét, míg a favorit Major Factor (A. Sanna) csupán bronzos pozícióban fejezte be a futamot. Őt a legnagyobb ellenfelének tartott Régi Csibész (S. Georgiev) követte a célban.

A tragikusan fiatalon, versenybalesetben elhunyt Jeles Eszterre emlékeztünk a nemzetközi női FEGENTRI futammal (1200 m.), amelyben a svájci hölgy, Jenny Langhard vezényelte haza Galiaspeedet annak tréningtársa, Aduász (Czene Leila) előtt. Mögéjük Címer (Fekete Emma) és Middleofthenight (Tereza Grbavcicová) futottak be. A meglepetés-faktor tehát itt is előjött, és konstatálhattuk azt is, hogy gyepre kerülve sokszor kicserélt lóként futnak az olyan lovak, akik addig jobbára csak szintetikus felületre mentek.

A Magán Ambulancia – Vatinius Hendikepben (2000 m.) Roy Rogers (Fézer Ramóna) ért haza, nagyot küzdve az idén nagyon magára találó Petivel, alias Pensylvaniával (Mocsinka Vivien) szemben. Malcesine (J. Línek) erősen volt fogadva, és rá is állhatott a képzeletbeli dobogó legalsó fokára.

A napot rendhagyó módon a Lavazza-Diplomata Díj – Nyári Gátverseny (3200 m.) zárta, amelyben a síkklasszis Avoiding Water (Nagy Lajos) végre megverte az eddig őt kétszer sövényeken már megverő Subaciót (Homoki N.), méghozzá 14 hossza. Erre mondják azt, hogy erősdemonstráció! Mögéjük Orfheus (Osztényi Z.) ért oda. D’Angelo nyergében Ördög Alen afféle ördöglovasként az egész versenyt kengyel nélkül galoppozta végig, teljesítette az ugrásokat és pénzdíjas 4.-két fejezte be a futamot. Ez is bravúr volt!

Összegezve a napot elmondhatjuk, hogy akik vállalták a kánikulát a Kincsem Parkban, azok nagyon jól jártak, hiszen fantasztikus versenynapot láthattunk. Ami azonban valószínűleg mind közül a legemlékezetesebb marad, az Géza klasszis teljesítménye. No és senki ne feledje, lesz még egy Derby idén augusztus 4-én a Kincsem Parkban, hiszen jön a Donau Derby!