Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Nemzeti Díj-napi (2023.05.07.) galopp kérdések

Elérkeztünk a háromévesek első nagy erőprópárjához, a Hármas-korona egyes ágához, azaz a Nemzeti Díjhoz. De a kínálat ennél jóval nagyobb, és nemcsak a Food Truck kocsikban, de a futamok sorában is. Ezen a napon futják ugyanis a Hazafi Díjat, a Batthyány-Hunyady Díjat és a Bábolnai Díjat is, hogy csak a legnagyobb versenyeket emeljem ki erről a napról. De nézzük, milyen kérdések is sorjáznak a fejemben?

Először is a lovasok. Vagyis a lovas, Gianpasquale Fois, aki Olaszországból érkezik, és Fézer Róbert lovait üli majd több versenyben is. Nos, utánanéztem, és az elmúlt 12 hónapban összesen 420 alkalommal szállt nyeregbe, és ezekből 38-szor nyert, vagyis majdnem 10%-os a mutatója. Kimondottan a jó zsokék közé sorolják, nem vitás, hogy érdemes lesz figyelni a telivérekre, amiket ül. Akár 6-10 kilót is javulhatnak vele? És van még egy itáliai vendégünk is a nálunk már járt Salvatore Sulas személyében, akinek még meggyőzőbb a statisztikája az elmúlt 12 hónapra vetítve: 642 lovaglásából 82(!)-t, ami még elképesztőbb mutató, vagyis, ha az indulókat nézzük, ezt is tegyük mérlegre. Amúgy ő zömmel Maronka lovakat ül, de egyszer Szuna Szabolcsnak, egyszer pedig a szlovén Zevnik idomárnak is lovagol.

De akkor nézzük a futamokat!

A Nemzeti Díjban 12 induló, a Pozsonyban idén már bizonyított Amore Boy (Georgiev) és Il Ministro (Konkolj) csatáját vetíti előre a papír, de végküzdelembe érhet akár Arames, Carlos Boy, Pénzügyőr, Canizares, Baby Tour és a két Ray, Carlos vagy Racing is? Miért is ne? Ritkán láthatóan kiegyenlített a Nemzeti, amelybe kancát nem is neveztek.

Naná, hogy nem, mert nekik ott van a Hazafi Díj, ugyanolyan feltételekkel, de ugye csakis nekik fenntartva (igaz, hiába nyered, adieu Hármás-korona…). A nap utolsó futamaként indítják, nem véletlenül. Nagyon komoly fogadási szempontból is. Respectation (Georgiev) újra verheti Oklandát (Suták Csenge)? The Little T tonnákat javul Sulas-szal? Vagy Fois-szal Who Cares teszi meg ugyanezt? A cseh legenda, Václav Luka tréningjéből érkező Klára (Gönczi Rebeka) leteszi névjegyét? Esetleg igazolódik a papír és április hó legjobb lovasával, Mocsinka Viviennel nyer Csinibaba? És akkor Reve de Picassóról, Mesetárról nem is beszéltünk…

A szintén mérföldes Batthyány-Hunyadi Díjban Light Blue Sky-nak (Lukásek) valóban csak Different Illusion (Georgiev) lehet az ellenfele? Vagy Airburst (Benedek) korrigálja multkori futását? Épp a számára hosszúnak tűnő távon? Voyager (ifj. Kozma) 2 hosszra volt Catch Me-től (Suták Csenge). Mégis megelőzheti? Vagy utóbbi borít minden papírt? Esetleg Spartan Devil (Mesetovics)? A Molnár Gyöngyi lovak mindig ott vannak…

A hosszú távú Bábolnai Díjban is 12-en. Adonis (Suták Csenge) őrült stílusú nyeréssel mutatkozott be. Csak utána jöhet az Agreement (Georgiev) – Guilin (Konkolj) – Charlie Firpo (Mocsinka Vivien) – Impression (Gönczi Rebeka) négyes?

A nyitófutamban, a gátversenyben újra nyeregben a legenda, Ribárszki Sándor. 61 évesen visszatér, majd 30 év után. Kellát kell a rutin? Még vele is sansztalan Barbarian Blue Sambóval (Osztényi), Wallstreet Journallal (Ördög) és Crix Crax-szal (Bernáth Christopher) szemben?

A Csekonics József Emlékversenyben az idomárlovas Georgiev Vain Hope-ot választotta, nem El Prado’s Joy-t (Tomas Lukásek), pedig utóbbi jobb esélynek tűnik. Blazing Comet (Mesetovics) ott lehet, de nem rövid neki az egyenes?

A mindig mosolygós, kedves Huszár Korinna emlékére is megmérkőznek a lovak és lovasok. Egykori barátnője, Gönczi Rebeka a Winner Circle-ből emlékezik majd rá Vendetta Bel lovaglása után? Vagy jön Kovács Réka a meglepetés Elit Class-szal?

A Papp Sándor Emlékversenyben Georgiev-, Fois-, vagy Sulas faktor lesz-e? Esetleg egyik sem?

Az utánpótlás lovasok a 6. futamban mérkőznek meg a Németh Ferenc emlékkupa első állomásán. Lehet, hogy az éppen ma visszatérő Ribárszki Sándor ikerlányainak egyike, a szintén ma debütáló Sára nyeréssel nyit Galiaspeed hátán?

A 8. futamban Easy Cash (Bernáth) a meglepetés ló? Talán… Vagy számítsunk egy Acer (Fois), Circassian Circle (Gönczi Rebeka), Sugarbird (Suták Csenge) befutóra?

Ugye, mennyi kérdés?