Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Zsokélány huszár szablyával

Szabó Nikolett, a Nemzeti Vágta győztese

Az idei Nemzeti Vágta döntőjében, a képzeletbeli célvonalon a mindössze 24 esztendős Szabó Nikolett galoppozott át elsőként. Szinte hihetetlen, de immáron 10 éve annak, hogy először nyeregbe pattant a Hősök terén. Nyert már korábban Kishuszár Vágtát is, de a fődíjat, a magyar huszár szablyát idén tudta először a feje fölé emelni a díjátadón.



Rögvest adódik a kérdés: milyen érzés Nezeti Vágtát nyerni?

Röviden szólva: felemelő! De tényleg! Megküzdöttem érte, de nemcsak ezen az októberi vasárnapon, a fináléban, hanem egy teljes évtizeden keresztül. Mert10 évvel ezelőtt, az akkori díjugró edzőm mindenféle galoppos előképzettségem nélkül kitalálta, hogy a saját agyas pónimmal induljak el a Nemzeti Vágtán. Nem is vártam tőle nagy eredményt, ám mégis 8 hosszas győzelemmel zártuk a Kishuszár vágta egyik előfutamát. Ekkor eldöntöttem, hogy egyszer megnyerem a nagyok Nemzeti Vágtáját! Azóta minden egyes év legnagyobb attrakciója a számomra a Vágta, és roppant büszke és elégedett vagyok, hogy amit gyerekkoromba kitűztem célként, azt végre valahára sikerült valóra váltanom.

De ahogy mondtad, lépésről lépésre jutottál egyre közelebb a célodhoz…

Ahogy mondtam, 2011- től kezdődően indultam a Kishuszár vágtán. 3 alkalommal pónival, és a mostanit beleszámítva 6 alkalommal kvázi „nagy lóval”. Összesen tehát 9-szer aminek az a prózai oka, hogy egy évem kényszerűen kimaradt, mivel a 17 éveseknek nincs vágta lehetőségük. 16 év a felső korhatár a pónivágtán, a nagyfutamban pedig 18. életévet betöltött lovas indulhat csak. Ezt az elővágták egykori főszervezője, Bendes Csaba azzal magyarázta, hogy 17 évesen túlságosan is bátor az ifjúság, félelemérzet nincs bennük, és mielőtt be nem töltik a 18-at, így a legbiztonságosabb mindenki számára.

Mit érdemes tudni lovadról, Pipacsról?

Eddig szinte minden évben saját lóval versenyeztem. 3 évig My Colt Medállal, aki az enyém volt, tavaly pedig Balatoni Nikiék Toncsi nevű lovával jutottam a középdöntőig. Mivel idén év elején nem volt saját lovam, így elkezdtem egy résztvevőtárs után kutatni, végül egészen messziről, a Vajdaságból érkezett a felkérés Kósa Sándor, Pipacs tulajdonosának jóvoltából. Ettől fogva nem is volt kérdés, hogy Szabadka színeit fogom képviselni. Pipacs lett tehát a kiválasztott, akinek nem ez volt az első vágtája, sőt, korábban már versenyeztem is ellene. Akkor Panyi Matyi, illetve Kövesdy Zsolti lovagolták.

Bővebben a Hippodrom és Lovarda 2021-es, 6-os számában!