Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A Belus Appaloosa

„Páratlan, tarka szőrszín, nyugalmat és bizalmat árasztó szempár, indián törzsek, szabadság, családközpontúság” – ezek a kósza gondolatok juthatnak eszébe annak, aki először találkozik az Appaloosa fajtával. Azonban nem kell a vadnyugatig utaznunk ahhoz, hogy a belőlük áradó pozitív energiában fürdőzhessünk, elménk egy kicsit kikapcsoljuk és lelkünket feltölthessük. Belus Sándorral, a fajta tenyésztőjével beszélgettünk.

„Milyen a tanya ló nélkül?”
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő Belus család 1997-ben vásárolta meg első tanyáját, ahol kezdetben kecskét, juhot és malacot tartottak. 2003-ban döntöttek úgy, hogy tanyájukat lovakkal ékesítenék, akkor 14 éves lányuk, Belus Noémi örömére és évekig tartó unszolására. Azóta hatalmas fejlődésen mentek keresztül és megalapították saját tenyészetüket, a Belus Appaloosát.
Lószeretetük kiteljesedéséhez Tiszafüredre utaztak lóvásárlás céljából, ahol azonnal beleszerelmesedtek egy magyar félvér négyesfogatba, és annak két csikójába, így végül 6 lóval érkeztek haza. A kancák 8 évesek voltak, akiket hamar tovább vemhesítettek. 2006-ban pedig végre ráléphettek arra az útra, ami az elképzeléseikhez legközelebb állt.
-Három évvel az első lóvásárlást követően találtunk rá Sárffy Tamás „Natural Horsemanship” módszerére, melyek az erőszakmentes lóképzésen és lótartáson alapulnak – árulta el Belus Sándor, a tenyészet tulajdonosa. – Nekünk korábban sosem voltak lovaink, sem a szüleinknek, sem a nagyszüleinknek, ezért saját elképzelésünk alapján a szabad tartást választottuk, és ennek megfelelően is neveltük őket.
Nagyon közel állt ehhez a stílushoz a Sárffy Tamás-féle módszer, melyért az ország másik csücskébe, Vas megyébe, Szőcére utaztunk, hogy jobban megismerhessük, elsajátíthassuk, majd később saját hátasainkon is alkalmazhassuk ezt. Tamás volt az első Magyarországon, aki elkezdett ebben a témában tanfolyamokat tartani. Szerintem sokan hallották már Pat Parelli vagy Monty Roberts nevét, akik szintén a módszer híres képviselői. Tamás egy magyar huszártiszt által írt könyv alapján dolgozott, melynek lényege, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában hogyan képezték ki a lovakat. Hiszen a huszárság eszménye Magyarországról indult, így az Amerikai Egyesült Államok lovas katonái is a magyar honvédség tisztjei által ismerkedtek meg a lókiképzés, a lóval való terelés alapjaival.
-Tamáson keresztül nem csak az erőszakmentes lóképzéssel, de egy új fajtával is találkozhattatok, ami nagy hatást gyakorolt rátok. Mondhatjuk, hogy megalapozta a jövőbeli irányvonalat…
– A tanfolyamok alkalmával több fajtát is megismerhettünk. A feleségem csupán mint néző érkezett, ám végül ő is bekapcsolódott a tanulási folyamatba és társul kapott egy olyan lovat, ami földről már mindent tudott. Lényegében a ló tanított bennünket arra, hogyha kérsz valamit, nem mindegy azt hogyan kéred. Az appaloosa fajtával itt ismerkedtünk meg, valamint találkoztunk az akkor 6 hónapos Sa Cheyene Dreams-szel akit első appaloosa lovunkként, fedezőménnek vásároltunk. A következő évben egy másik képzés alkalmával mutatott be nekünk Tamás egy kanca appaloosát, Sa Mylady Countys-t, akit a lányomnak vásároltunk meg. Innen indult a Belus Appaloosa tenyészet. A Belus Appaloosa elnevezés a Belus családnév és az Appaloosa lófajta kombinációjából jött létre. Facebook oldalukra keresve az ember egy kedves családi vállalkozáson belül találja magát, ahol a képeken szereplő csodálatos lovak arra sarkallnak, hogy saját legelőnkön is elnézegessük őket.