Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Ügetőderby-napi reminiszcenciák

Július első napján lefutották a 109. Magyar Ügetőderbyt, illetve számos egyéb nagyversenyt. Visszatekintve elmondhatjuk, hogy valóban az ügető ünnepe volt ez a nap. Klasszikus futamok, izgalmas befutók, nagy hajtások, no és remek ügetők – valószínűleg így marad meg az emlékezetében azoknak, akik látták a versenyeket ezen a szombaton.

Az Ügetőderbyvel kezdve: nyert a favorit, Devoted, 17,7-es idővel. Csordás Emilnek nem szállt inába a bátorsága, ahogy a favorit mögött ült. Nagystílű hajtással, okosan húzta be a Kékszalagot, esélyt sem adva a többieknek. A tulajdonos és a tenyésztő ugyanaz a személy, azaz Pekker György, akit szintén méltán illet meg az elismerés. Tegyük hozzá, hogy ez a nap majdhogynem róla szólt, hiszen egy másik rangos futamot, a Pannónia Díjat is az ő lova nyerte meg. De erről egy picit később… Devoted évjáratának legjobb lova, ráadásul most topformát mutatva győzött. Támadta őt a másodfavorit, Dolomit Boy (F. Souloy), de az attak ugrásba fulladt a befutóban. Bevallom, ha tisztán végigmegy, szerintem akkor sem tudta volna Maharajah fiát megszorítani. Az ezüstöt is így persze elbukta, amit köszönt szépen Dee Dee AT (P. Zadel jr.). míg a 3. kellemes meglepetésünkre Diána Gull (Tanczer T.) lett. Davide Fling (V. Mazsity) kiesett durva hibája miatt, Diófás (Varga S.) pedig nem tudott küzdelembe érni.

Devoted (Csordás Emil) nyerte a 2023-as Magyar Ügetőderbyt

A Pannónia Díjban – ahogyan már említettem – is Pekker György lovának intették le a zászlót. Bugatti SS Németországban áll Robert Gramüller idomításában, de a tenyésztő és a tulajdonos Pekker György. 14,4-es idejével semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy klasszis, Christoph Schwarz igazán könnyedén hajtotta oda ezt a ragyogó ügetőt. Bonaparte Boss (V. Mazsity) jött rá, de talán kicsit későn kapott úgy istenesen lábra, ergo így csak a 2. hely juthatott neki. Catania R. (id. M. Slavic) a 3. pozícióig ért oda. Bobby Fischer (Juhász B.) most mattabb volt, mint utolsó futásai alkalmával, ám így is 4. tudott lenni.

Bugatti SS (Christoph Schwarz) kivédte Bonaparte Boss (Veljko Mazsity rohamát a Pannónia Díjban

A Gróf Esterházy Miklós Emlékversenyben hármas Prolongo siker született. Az, hogy egy nagyversenyben mindhárom dobogós helyezést ugyanaz a tulajdonos (Rutkai József), illetve idomár (Balogh Bernadett) szállítsa, az igazi kuriózum. Most ez történt. Enjoy francia hajtójával, Fabrice Souloy-val káprázatosan versenyzett, mintha a mezőny többi résztvevőjéhez képest felsőbb osztályban játszana, úgy terített le mindenkit a finisben, 16,6-ot ügetve. A 2. Éjjeli Hölgy (Fazekas I.), a 3. pedig Eternity Bar (Ch. Schwarz) lett. Ezüst Fiú (V. Mazsity) csalódást keltően, hibával futott.

A háromévesek nagyversenyében, a Gróf Esterházy Miklós Emlékversenyben Enjoy brillírozott Fabrice Souloy-val

A tavalyi Német Derby-nyerője, Days of Thunder (Ch. Schwarz) Pesten is bizonyított. Idei első futására hibázott ugyan Daglfingben, most azonban a jobbik énjét hozta hazánkba és ellenfél nélkül nyerte meg a Sinka József Emlékversenyt 13,4-es ragyogó idővel. Így persze, hogy nem tudott még Zitti Tutti (V. Mazsity) sem az ellenfele lenni, meg kellett elégednie a 2. helyezéssel. Cardenas Baba (G. Zolnaji) 3. helye ebben a csapatban minden kétséget eloszlatott képességét tekintve, míg Unno del Duomo (Kolozsi S.) 4. helyezése sem csalódást keltő.

A tavalyi Német Derby-nyerő Days of Thunder (Christoph Schwarz) a Kincsem Parkban is győzni tudott, a Sinka József Emlékverseny lett a zsákmánya

És most a többi futamról: Timoko RL (Erdei P.) élről fordulva nagyot alkotott, a neki 20 méter előnyt adó Adamo Fling (Csordás E.) nem verhette meg ezen a napon a nyitó futamban, azaz a Csicsery-Rónay István Emlékversenyben.

Just Be Ready (G. Zolnaji) külföldi pénzes futásai után a Soós Imre Emlékversenyben már diadalmaskodni tudott, meglepetés tippünk, Cyrano RG (Angyal A.) előtt csapott a célba.

Horváth György saját idomítású lovával, Aurórával húzta be a G. Dénes György és Gém Zoltán Emlékversenyt. Jegyezzük meg, hogy Dulcinea del Toboso (Tanczer T.) sokadjára is ugrott, de látszik, van benne képesség. A Fábián Zsolt Emlékversenyben Une Dame (Márton L.) volt a leggyorsabb 18,9-et ügetve.

A hihetetlenül acélos Maya Viva (J. Sagaj) 15,2-vel nyerte meg a Veterán Bunyósok Alapítványának Díját Premal MS (id. M. Slavic) és Charming Boy (Hajnal T.) előtt. Street Genius (Fazekas I.) először azt hittük, nagyon gyengén ment magához képest 5. helyével, de 15,8-as ideje megmutatta, hogy nem ő nem idézte saját képességét, hanem az előtte végzők voltak pokoli erősek.

A Csató Gyula Emlékverseny az Amatőr Kupa 4. futama is volt egyben, és a kezdő Rapcsó Balázs egy remekbe szabott hajtással szerezte meg magának a nyerésért járó 13 pontot Uptown Boy M sulkyjában. Csak jelzem, javasoltam őt, igaz, inkább placcra vártam. Rádobott egy lapáttal…

A napot a Bisbac Dániel Emlékverseny zárta, melyben El Diablo (Juhász B.) elsőrangú, 17,1-es idejével mondott búcsút nyeretlenségének.

Ami a versenynap egészét illeti, egy jól szervezett, izgalmas futamokkal teli szombatot kaptunk. Nagyon jó lenne, ha gyakrabban kapnánk ilyet, mindenesetre köszönjük a résztvevőknek az emlékezetes csatákat.