Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Végetért a jubileumi vágta

Mindkét nap telt házzal zajlott a tizedik Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén. 16 magyarországi és négy határon túli Elővágta eredménye alapján derült ki, hogy kik képviselhetik településeiket a Kárpát-medence legnagyobb modern kori lovas ünnepén.

A Nemzeti Vágta kísérőprogramjai – mint az Adrenalin Kocsitoló Verseny vagy a Jótékonysági Sztárfutam – az elmúlt években maguk is rangos helyet vívtak ki a hazai lovas viadalok között. Előbbi versenyszámban Kocs csapata győzött, a második helyet férfias küzdelemben tata csapata szerezte meg. A kajakosokból és az Operettszínház szólistáiból álló Vizeshatos csapat ereje csak a harmadik helyre volt elég.

A helyszínen szurkoló közönség végigtombolta a két napot. Kisgyerekes családok, nyugdíjas házaspárok, barátokkal bulizó fiatalok egyaránt tiszteletüket tették az ideiglenesen lovaspályaként üzemelő Hősök terén, hogy megbizonyosodjanak róla, Magyarországon tényleg hagyománya van a lovassportnak.

„Én is szeretnék lovagolni!” – mondta az édesapjának egy ötéves kislány. Az öltönyt viselő férfi erre megsimogatta a gyermeke arcát, és közölte: a lovaglás lényege bizony nem a csillogás.

„Sári! Szívesen elviszlek egy lovardába, de tudd, hogy a te feladatod lesz a ló abrakolása, csutakolása és felszerszámozása is! Gyakran lesz izomlázad, és előfordulhat, hogy leesel a paci hátáról! Akkor vissza kell ülni, hiába ütöd meg magad!” – magyarázta az édesapa, de mindettől úgy tűnik nem ment el a leányka kedve.

„Én is indulni szeretnék a Nemzeti Vágtán” – ujjongott Sári, akinek csak az rontotta el a kedvét, hogy a jelenlegi szabályok szerint még legalább 13 évet várnia kell a nevezéssel, hiszen a Vágtán csak 18. éven felüliek vehetnek részt.

„Sebaj”, – próbálta az apa a gyermekét megvigasztalni, – „legalább rendesen megtanulhatsz addig versenyezni.”. Talán így kezdődik el egy lovas karrier? Meglehet.

A Nemzeti Vágta fontos küldetésének tartja, hogy a felnőtt lovasok mellett a leendő bajnokok is összemérhessék tudásukat, így évek óta megrendezik a Kishuszár Vágtát, ahol a nevezett fiatalokra ugyanazok a versenyszabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre. A döntőt Viszus Viktória nyerte Fülöpháza színeiben, aki Fanni nevű pónija nyergében aratott diadalt. Mögötte a Csetényt képviselő Vörös Tamara és Orosháza lovasa, Mórocz Mercédesz végzett.

A Nemzeti Vágta tradicionális futamaiban már a középdöntők is szoros versenyeket és komoly izgalmakat hoztak. A döntő mezőny végül a következőképpen alakult:

Csemő színeiben, Petrik Tamás, (lova: Vicces); Baja képviseletében Németh János (My Boy Mennydörgés nyergében); Temerint Nagy Arnold képviselte, (lova: Fantázia); Füzérért Kun Ferenc lovagolt, (Colonia Victoria nyergében), Debrecen színeit, Hajdú László képviselte, Lipto nevű lovával.

forrás: acnews.hu