Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Georgiev nyert a két nagyversenyben!

Rendhagyó módon – a pozsonyi Turf Gála miatt – szombaton futottak a telivérek a Kincsem Parkban, azonban nem akármilyen versenyekben! A legjobban várt futam a Milleniumi Díj volt, már csak Eggi’s Choice futása miatt is, illetve az Alagi Díj, mely a Derby-évjáratról nyújtott néminemű tájékoztatást. Mint a cikk címéből kiderül, lovasként Georgiev abszolút örülhetett társával, Csontos Pál trénerrel.

7 és fél millió forinttal volt dotálva a Milleniumi Díj, az egyik legpatinásabb versenyünk, melyet először 1896-ban futottak, akkor még Király Díj néven. (1920-tól kapta mai elnevezését, a Milleniumi Díjat).  A nagy kérdés az volt, hogy több mint 7 hónapos kihagyása után Eggi’s Choice tudja-e majd vajon topját, vagy legalábbis egy olyan számot, amivel megverheti a mezőnyt. Tudott. A befutóban ellenállhatatlan volt, és hiába jött Spartan Devil (G. Mesetovics), hiába Guilin (ifj. Kozma I.), képtelenek voltak az 5 éves heréltet legyűrni.

Eggi’s Choice (S. Georgiev) formáján nem látszott a hosszú kihagyás

Georgiev joggal örült, de nagy volt az öröme az Alagi Díj után is, hiszen Amore Boy-jal ezt a klasszikust is behúzta. Itt D’Angelo (Suták Csenge) ritkán látható módon megszaladt, de persze utolérték. Igaz, csak ketten, tehát a bronzérmet megszerezte, de Amore Boy ellen nincs orvosság. Utóbbi a Derby egyik fő aspiránsa lett (tegyük hozzá, azért eddig is az volt), talán az szólhat ellene, hogy megnyerte most az Alagi Díjat. Mert a babona ugye úgy szól, hogy aki Alagit nyer az nem nyer Derbyt. Ez persze hülyeség, mert számos ellenpélda van rá, hogy nem áll mindig ez a felvetés. Na de a kisördög mégiscsak ott bujkál az emberben. Real Hope (Benkő Ádám) lett a 2., nagyon figyelemreméltó volt ez a futása. Ha a Kékszalagig tovább javul…

Amore Boy (Georgiev) nyerte az Alagi Díjat

A kancák egyik évi nagyversenye az Erzsébet Királyné Díj, amelynek első 3 helyén – stílszerűen – hölgy lovasok osztoztak. Csinibaba (Mocsinka Vivien) tovább őrzi a veretlenségét, 4-ből 4-et nyert, simán választhatják vele akár a Derbyt is, hiszen jó idősebb lovakat vert ezen a napon, és nem vitás, hogy klasszis telivér. A 2. helyre Bramastra (Suták Csenge) érkezett lendülettel, míg a 3. helyen a végre feltámadni látszó Impression (Gönczi Rebeka) végzett.

Csinibaba (Mocsinka Vivien) még sosem talált legyőzőre

Az elit osztályú 2200-as Ostinato Hendikepben Merci Star (Mocsinka Vivien)  Szenttamásról adott életjelet, a Tai Chi apaságú 3 éves kanca Baron Blacket (Konkolj) verte, aki ha nem visz másfél kiló túlsúlyt, akár nyerhetett is volna, míg bronzosként San Invicible (Suták Csenge) futott be. A verseny érdekessége, hogy a sanszok, azaz Lord Winter, Imposing Pan és Di Domenica Sweety egyaránt becsődöltek. Milyen érdekessé teszi a fogadást egy szabad felállítású hendikep, ugye?

A Dr Guru Hendikep 1000 méterén Easy Cash (Fézer Ramóna) ért haza, a gyengén induló és a kanyarban kisodródó Reve de Picasso (G. Mesetovics) ellen. Ez a ló, ha nem lesznek ilyen objektív problémái, sokat jöhet még előre. Utólag megtudtuk, hogy még orrvérzést is kapott, szegény. Titkos tippünk, Római Lány jól futva a 3. helyen kötött ki.

A nemzetközi amatőrversenyben esküdtem Tereza Grbavcicovára, aki szinte nyerni jár a Kincsembe, most azonban nem volt momentuma sem Al Zakerrel. Májer Cintia ellenben igazolta, hogy jelenleg uralja az amatőrlovasok mezőnyét, okosan, szép stílusban diadalmaskodott Wind Princess nyergében. First Girl (Kiss Renáta) és Speedy Gonzales (Sascha Stappaerts) lettek a helyezettek. Utóbbi lovasa kellő eréllyel támogatta lovát, ami el is várható egy börtönőrtől, merthogy a hölgy főállásban a rabokra vigyáz. Nos, igen, minden szakma ad valamiféle alapot bármilyen szép hobbyhoz…

A mérföldes Bárdosi György Emlékversenyben Kozma jól lovagolta haza a nagy favoritot, azaz Euraquilót, a 2. helyre szenttamási ló, Capo La Gala (Kun F.) érkezett, az örök esély, Cenzor (Suták Csenge) pedig végre dobogóra állhatott, legközelebb már nyerhet is.

Csak 6 induló a szintén 1600-as Rascal Hendikepben, melyet az első hendikepjében futó Big Secret (Bernáth Ch.) nyert meg egy higgadt kabinetlovaglásnak köszönhetően. Címer (Gönczi Rebeka) szintén első hendikepes volt, megmutatta, hogy jó kis ló, a 3. helyért pedig hatalmas és szoros csata alakult ki – jómagam a közvetítésben elsőre be is néztem a sorrendjüket – a kedvenc Taugh To Beat (Mocsinka Vivien) sikerével May Grey Dancer (kelemen Z.) felett.

A nap rendkívül pozitív volt, egy sor szép verseny, jó lovaglások, remek telivérek, szoros küzdelmek, egészen nagy nézősereg. Olyan volt, amilyennek egy versenynapnak lennie kell. Egyetlen negatívum akadt, a Krőzus gátverseny. No nem a küzdelem maradt el, hiszen ugróversenyben ritkán láthatóan nagy csata alakult ki az első helyért. Nyert Wall Street Journey (Kriskó Norbert) Cosima (Ördög Alen) ellen orrhosszal, és az újonc Expect No Mercy (Bernáth Ch.) is alig 6 hossznyira volt az élen küzdőktől. A probléma az, hogy ez volt a teljes mezőny. 3 lejelentés… Jó lenne, ha komolyabban vennék ezeket a futamokat a trénerek, mert ennek így sportértéke nincs, hiába van amúgy tényleg érdekes csata az elsőségért. A futam első kétharmada merő unalom volt…