Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

5 jel, ami arra utal hogy a számítógépem vírusfertőzött

Ha a számítógép furcsán viselkedik, akkor van rá esély, hogy rosszindulatú szoftverrel fertőzött. Melyek azok a figyelmeztető jelek, amelyekre érdemes odafigyelnie?

A számítógépem/laptopom/okostelefonom nagyon lassú

Ha a számítógépe hirtelen lelassul, az annak a jele lehet, hogy valami baj van. Bizonyos típusú rosszindulatú szoftverek, például a kriptobányászok és a botnetek megterhelik a készülékét; gyakorlatilag „ellopják” az erőforrásait, hogy a hackerek visszaélhessenek velük (pl. túlterheléses támadást hajtanak végre az Ön számítógépéről az Ön tudta nélkül). Ne feledje, hogy számítógépe idővel természetesen lelassulhat (elsősorban a Windows rendszerek), ahogy az új szoftverek egyre nagyobb igénybevételt jelentenek. A lassú teljesítmény nem garantált jele a rosszindulatú szoftverekkel való fertőzöttségnek – de figyelmeztető jel arra, hogy valami baj lehet.

A számítógépem (laptopom) vagy az okostelefonom szokatlanul melegszik

Ha a számítógépe hirtelen zajossá válik, akkor jó eséllyel a benne lévő ventilátorok magasabb sebességre kapcsoltak, hogy az alaplapot és a processzort hűvösen tartsák. Ez annak a jele, hogy a számítógépét valamilyen szoftver a használja a háttérben, ami a processzor felmelegedését okozza. Az okostelefonok és a táblagépek nem rendelkeznek ventilátorral, de intenzív használat esetén ezek is nagyon felforrósodhatnak – néha még figyelmeztető üzenetet is kaphat, amely jelzi, hogy a telefon / tablet túlmelegedett.

A rosszindulatú szoftverek terhelhetik a készüléket, ami a készülék felmelegedését okozza. A legális alkalmazásoknak is lehet azonban hasonló tünete; a grafikailag intenzív játékok, a videoszerkesztő és a CAD-szoftverek szintén melegedést okozhatnak a számítógépen. Ugyancsak túlmelegedési problémákkal szembesülhet, ha okostelefonját egy meleg napon erős napfényben hagyja.

Folyamatosan reklámokat és felugró ablakokat látok

Az internetes böngészés közben váratlanul felugró irreleváns ablakok vagy az automatikusan megnyíló további lapok a böngészőben a rosszindulatú viselkedés másik klasszikus jele. A vírus automatikusan betölti a webhelyeket egy hirdetési csalás részeként vagy azért, hogy megpróbálja a számítógépét további rosszindulatú programok letöltésére késztetni. (Pl. Azt írja, hogy az Ön számítógépe vírusfertőzött, és azonnal töltse le ezt a szuper kis víruskeresőt ami megoldja a problémát – csakhogy pont ez az „igazi” kártevő.) Ugyanez a helyzet, ha az eddig megszokott keresője, vagy a kedvenc böngészőjének a kezdőlapja hirtelen megváltozik. Ellenőrizze azt is, hogy a böngészőjében be van-e állítva a nem kívánt felugró ablakok blokkolása.

A számítógép hirtelen összeomlik

Előfordul, hogy a készülék teljesen lefagy, és / vagy spontán újraindul. (Ez a fajta viselkedés inkább a laptopokra vagy asztali számítógépekre jellemző, a tabletekre és a mobiltelefonokra nem igazán.) Ez a túlmelegedési probléma szélsőséges változata lehet; a számítógép erőforrásai annyira túlterheltté válnak, hogy így kell megvédje saját magát a túlmelegedés okozta hardveres károk ellen. A váratlan újraindulások mindig valami bajra utalnak – bár nem feltétlenül vírusra. Ilyen esetben érdemes egy szakember segítségét kérni – ha vállalkozásban dolgozunk és van rendszergazda szolgáltatásunk. Magánszemélyként a számítástechnikai üzletek általában kínálnak ilyesfajta szolgáltatást. Csak szakember tudja biztosan megmondani, hogy mi lehet az oka. A rosszul konfigurált vagy hibás alkalmazások szintén túlterhelhetik a rendszer erőforrásait.

Figyelmeztetéseket kapok a vírusirtó szoftveremtől

Egy biztos jele van annak, hogy a számítógépét rosszindulatú szoftverrel fertőzték meg – figyelmeztetést kap a vírusirtó alkalmazásától. Sose hagyja figyelmen kívül a víruskereső szoftverének a figyelmeztetéseit! A korszerű vírusirtó szoftverek átvizsgálják a merevlemezét, keresik a rosszindulatú szoftverek fertőzésének bizonyítékait, és automatikusan eltávolítják a gyanús fájlokat. Ezután értesítést kap arról, hogy mi a következő teendő. Még jobb, ha a vírusirtó szoftver még azelőtt észleli a rosszindulatú szoftvereket, mielőtt azok települnének a készülékére. ami azt jelenti, hogy nem fog az itt leírt problémák egyikét sem tapasztalni – legalábbis nem egy számítógépes vírus következtében.