Az ételkiszállítás volumene világszerte negyedik-ötödik éve folyamatosan két számjegyű éves növekedést produkál. Nem kivétel ez alól Magyarország sem. Gombamód növekszenek az étel házhoz szállító cégek. Amik 3-4 éve mikro- vagy kisvállalkozások voltak, mostanra milliárdos cégekké nőtték ki magukat. Nem csak nálunk lett divat, és nem csak a járvány miatt. Egyszerűen így változik a társadalmunk: otthon szeretnék japán, indiai, esetleg bármilyen más ételkülönlegességet vacsorázni. Esetleg egy finom gyrosra vágyunk – csak épp a város másik feléből. Olyan helyekről is házhoz rendelhetünk már ételt, ahonnan 5 éve még elképzelhetetlennek volt.

De mi kell egy ételkiszállítós cég létrehozásához?

1. ) Vevőkör biztosan, azaz az éttermek. Nem olyan könnyű megszerezni egy éttermet mint amilyennek gondoljuk, mert ugyan sok étterem szeretne házhoz szállíttatni, de erős a piaci verseny. Sok nagy cég van pár a piacon. Tőkeerősek, tapasztaltak, edzettek. Soha nem szabad feladni vagy elrettenni a feladattól, mindig lehet mindent jobban csinálni.

2.) Futárok mindenképp. JÓ futárok. Na, ez sem lesz könnyű, bármilyen hihetetlen is, könnyebb vevőt találni mint futárt. Ugyan a pandémia miatt sokan lettek ételfutárok, de még így is nehéz jó ételfutárt találni – és nagyon sokba is kerülnek különösen Budapesten és az agglomerációban.

3.) …és persze ne feledkezzünk el sok más mellett egy fontos „apróságról”, ami összeköti a fenti kettőt: egy jó ételkiszállítós rendszer. Ebben sincs egyszerű dolga az embernek, mert nem nagy a választék. A 2012 óta a webáruházas „kiscsomagos” kiszállítás a Magyarországon kis és közepes méretű futárszolgálatok által legáltalánosabban használt szabadon licencelhető rendszernek, a Deliveo-nak szerencsére épp most készült el az éttermi futárhívó modulja, amit a magyar fejlesztő cég „Deliveo GO”-nak keresztelt el. Ez az új modul felettébb leegyszerűsíti a futárhívást: beszédfelismerő rendszerrel kereshető a vevő (ha volt már rendelése), és szintén hangutasítással „írhatunk” megjegyzést a kiszállításhoz, amelyet a futár is olvashat a saját applikációján. Mindent egybevetve 10 másodperc és egy perc között adható le egy általános éttermi futárhívás a Deliveo GO rendszerén keresztül. A futárhívás a Deliveo Go rendszerén keresztül nagyon intuitív és gördülékeny.

Természetesen ez a cikk sem teljes. Egy jó ételkiszállító vállalkozás beindításához még számtalan materiális és immateriális hozzávaló szükséges, de a fenti három az esszenciája egy jól működő ételkiszállító vállalkozásnak.